Şimdi de 25 yaş krizi çıktı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Mayıs 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

25 yaşa seçilme hakkı veren Anayasa değişikliğinin 22 Temmuz'da yapılacak erken seçimde uygulanmasının önünde ciddi bir engel ortaya çıktı.

AKP MYK'da konuşulan bu sıkıntının aşılıp aşılamayacağı YSK'ya danışılacak. Sorun, 25 yaşla ilgili düzenlemenin henüz Meclis'ten geçirilememesinden kaynaklanıyor. Düzenleme Meclis'ten geçse bile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 15 günlük inceleme süresi bulunuyor. Bu nedenle de 25 yaşını doldurmuş adayların aday olmaları zorlaşacak.

AKP MYK toplantısında bu sürecin YSK'nın hazırladığı seçim takvimini zora sokacağı belirtilerek, "25 yaşındakilere böyle bir hak verdik, kullanmaları önünde bir engel çıkarsa yarın biri çıkıp itirazda bulunabilir. Bu da seçim açısından sıkıntı yaratır. Önce YSK'ya danışılsın, uygun görüş belirtilirse ikinci tur görüşmeleri sonra yapılsın" diye görüş belirtildi. Buna ilişkin bir başka sıkıntının da 25 yaşından büyük aday memurlara istifa için ayrı tarih verilmesi olduğu gösterildi. Bu kişiler YSK takvimine göre 8 Mayıs'a kadar istifa etmek zorunda olacaklar. Ancak 25 yaşını dolduran adaylar mecliste bekleyen düzenleme yürülüğe girdikten sonraki üç gün içerisinde istifa ederek adaylık başvurusu yapabilecekler. Bu iki farklı uygulamanın eşitlik ilkesine aykırı olacağı itirazı halinde bunun da seçimi riske sokabileceği konuşuldu.

GÜL DİRENDİ AKP MYK toplantısında, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının geri çekilmesi konusunda görüş ayrılıkları yaşandı, ancak Gül'ün tavrını değiştirmemesi nedeniyle çekilme kararı alındı. Toplantıda, AKP Grubu'nun hazırladığı ve Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen Anayasa değişikliği teklifinin, Genel Kurul'da görüşülmesine karar verildiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber